Çalışma Ortamındaki İç Bitkilendirmenin İyi Oluş ve Tutum Üzerindeki Etkisi

Özet

Çalışma alanlarımızın kalitesi ve bu alanla iletişimimiz hem psikolojimiz üzerinde hem de çevremizle olan ilişkilerimizde oldukça etkili olabilmektedir. Bu çalışmada, bireylerin iyi oluş olarak adlandırılan psikolojik sağlıklarının çalışma alanlarındaki koşullarla ilişkisinin incelenecektir. Bu araştırma dahilinde, insanların iyi oluş seviyeleri ve çalışma alanlarındaki iç mekân bitkilendirmesinin arasındaki ilişki gözlemleyerek bireylerin çalışma koşullarının olumlu şekilde desteklenebilmesine olanak sağlanması amaçlanmaktadır. 

Proje Hakkında

Kalabalık çalışma ortamları arttıkça ve iş alanları çeşitlendikçe araştırmacıların, iyi oluş ve çalışma alanları arasındaki ilişkiye yönelik ilgisi oldukça artmıştır. Ancak iç mekân bitkilendirmenin çalışan bireyin iyi oluşuna etkisi daha az çalışılan konular arasında yer almaktadır. Bu açıdan çalışma alanıyla bireyin alışılagelen ilişkisi dışında, çalışma ortamındaki bitkilendirmenin iyi oluşa etkisini ve çalışma alanının verimliliğinin birey üzerindeki etkisini ölçerek farklı bir açıdan değerlendirmek hedeflenmektedir. Bu fikir ve bulgulardan hareketle çalışma alanlarındaki bitkilendirmenin, bireyin iyi oluşu üzerinde ne gibi etkisi olabileceği bu araştırmanın temel sorusunu oluşturmaktadır. 

Proje Nasıl Yürütülecek?

Proje Altınbaş Üniversitesi bünyesi altında Gayrettepe kampüsünde yürütülecektir  

Proje, üniversitemiz bünyesinde gönüllülük esasına dayanarak ilerleyecektir. Çalışma alanlarına yerleştirilen bitkilerin bulunduğu odalarda çalışan katılımcılardan periyodik olarak veri toplanacaktır. Katılımcılarımızın çalışma ortamına daha öncesinde farklı bir grup katılımcı tarafından test edilecek, Yapay ve organik olmak üzere iki çeşitte bitki yerleştirilecektir. Tahmini birinci ayda gerçekleştirilmesi planlanan deney, Altıncı aya kadar devam edecek ve bu süreç içerisinde katılımcıların edindiği bu sorumluluğun onların ve var ise çalışma arkadaşlarının üzerindeki etkilerini gözlemleyerek botaniklendirmeye olan tutumları ve iyi oluşları incelenecektir. Bu etkileşim belirli aralıklarla katılımcılarla gerçekleştirilecek anonim anketler yoluya veri haline getirilip sonra ilgili programlarla analiz edilecek ve literatüre kazandırılacaktır. 

Projenin Değeri
Proje Ekibi

Proje yürütücüsü:

Ender Emir Gültekin

Araştırmacılar:

Muhammed Mirza Tomaşoğlu

Proje Danışmanı:

Dr. Öğr. Üyesi Büşra Alparslan