İlkokuldan liseye kadar örgün öğrenim gören bütün çocukların ve velilerin heyecanla beklediği bir dönemdir ara tatil. Bu heyecan kimileri için olumlu kimileri için de olumsuz bir nitelik taşıyabilir. Özellikle notları düşük olan çocuklar için karne almanın getireceği gerginlikle beraber çıkılacak olan tatilin yarattığı olumlu duygular bir karmaşıklık yaratmaktadır. Sadece çocukların değil ebeveynlerin de benzer hisleri taşıdığını görüyoruz, kimi anne baba hem çocuğun notlarını merak ve endişe içinde beklerken hem de bu tatil döneminde çocuklarını nasıl oyalayacaklarının da kaygısını taşımaktadır. Bu noktada aslında hem dinlenmek hem de eğlenmek için öğretime verilen bu aranın kimi ailelerde tam tersi çokça kaygı ortaya çıkardığını söyleyebiliriz. Bununla beraber kimi öğretmen ya da kursun bu ara tatili bir çalışma maratonu olarak değerlendirmek istemesi de ailenin halihazırda yaşadığı stresin üzerine büyükçe bir katkıda bulunmaktadır. Peki bu durumda ne yapabiliriz.
Öncelikle ebeveynlerin şunu bilmesini isterim ki çocukların karnelerinde getirecekleri notlara bağlı olarak tatilde verilen cezalar, çocuğu çalışmaya motive etmekten ziyade çocuklarıyla olan ilişkileri üzerinde olumsuz bir etkiye neden olacaktır. Bunun yanında dönem başında güzel bir karne için koyulacak bir hediye ya da bir ödül, ceza ve tehtitten çok daha geçerli bir yöntemdir. Burada unutulmaması gereken nokta, çocuk bu koyulan hedefe ulaşamazsa ödülün gene de verilmemesi ve bunun yanında hedefi koyarken çocuğun kapasitesinin de göz önünde bulundurulmasıdır. Aynı zamanda çocuklardan derslerinde başarılı olmalarını beklerken onların ihtiyaç duyduğu desteği vermeyi de unutmayalım, bu destek güzel bir çalışma ortamı yaratmakla beraber ebeveynin duygusal ve fiziksel olarak da çocuk ihtiyaç duyduğunda yanında olmasıdır. Bu noktada siz çocuğunuza dışarıdan ne kadar çok ek ders aldırırsanız aldırın sizi yanında hissetmezse gerekli desteği vermis olmazsınız.
Ara tatil döneminde çocuğa dinlenebileceği ve dönemin stresinden kurtulabileceği bir zaman yaratmak da bu desteklerden biridir. Özellikle notları düşük olan çocukların çalışma ve dinlenme programlarını dönem başında yaparak ikinci döneme doğru hazırlanmalarını sağlamak gerekmektedir. Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak düzenlenen aktiviteler onun hem kişilik gelişimi hem de sizin ebeveyn çocuk ilişkiniz için oldukça önemlidir. Öğrenme süreçleri için de gerekli zamanlarda verilen araların olumlu etkileri olduğunu unutmayalım başka bir değişle ara tatilde çocuğunuzla geçirdiğiniz kaliteli zamanın sonraki dönemde derslerinde olmlu etkisi olacağını söyleyebiliriz. Doğa içinde yapılan ve bedensel aktiviteleri içeren programların hem bilişsel hem duygusal gelişimlerine çokça faydası olacaktır, bu ailenin sosyal ve ekonomik durumuna göre kayak yapmaktan, sahilde yürüyüp taş toplamaya ya da köye gidip tavuklarla ilgilenmeye kadar değişiklik gösterebilir. Bunun yanında zihinsel rahatlamayı içeren ve konsantrasyonu arttıran aktiviteler de çok önemlidir bunlar ailecek hafif bir müzik eşliğinde kitap okumak, yapboz yapmak, tamirat ya da elişi etkinlikleri hatta güzel bir manzara karşısında derin nefes alıp vermek bile olabilir. Masa oyunu, iskambil ya da sessiz sinema gibi sosyal oyunlar da hem çocuğunuzu eğlendirip hem de ilişkinizi güçlendirecektir. Bütün bunların yanında çocukların yaşı ilerledikçe aileden ziyade yaşıtları ile vakit geçirmek isterler bu tatilin bir kısmını da arkadaşları ile sosyalleşmesini sağlamak gerekmektedir.
Son olarak adı üzerinde ara tatil güzel bir tatil olmalı, yukarıda yazılanların hepsini yapamasanız bile en azından çocuğa bağırarak ödev yaptırdığınız kalan vakitlerde ise ekran karşısında bıraktığınız bir tatil yaşatmayın.